Vad kostar det att anlita en fönsterfirma?

fönster kostnadKostnaden för att anlita en fönsterfirma för ett fönsterbyte av dina fönster beror givetvis på hur många fönster som ska installeras. Det är en självklarhet, men samtidigt så tar ju också olika fönsterfirmor olika mycket betalt, och det finns mängder med andra faktorer som spelar in i slutpriset. Flera leverantörer och fönstertillverkare av fönster erbjuder också installation som en del av det hela. Anlitar man en fönstertillverkare som har ett paketpris där installation ingår, så blir det då också vanligtvis billigare än att köpa fönstren från dem och sedan anlita en extern firma för installationen, men inte alltid. Sedan finns det också fönstertillverkare som inte erbjuder installation, och då måste man anlita fönsterfirma eller göra det själv.

 

Timpriset varierar

Det timpris en fönsterinstallatör tar varierar, men ligger vanligtvis runt 450-600 kronor, även om det kan vara både högre och lägre. I allmänhet är det lite dyrare i storstäder, men även där går det att hitta firmor som monterar fönster till ett överkomligt pris. Ett vanligt fönster tar sedan runt två timmar att montera. Mer komplicerade fönster kan ta lite längre tid, men att räkna på två timmar per fönster är en bra tumregel. För 10 fönster kommer det alltså normalt att kosta mellan 4,500 och 6,000 kronor i ren arbetskostnad. Kom också ihåg att fönsterbyten vanligtvis täcks av ROT-avdraget vilket sänker kostnaden för arbetet du köper. I praktiken kommer det därför att kosta mellan 2,250 och 3,000 kronor i exemplet ovan. Det gäller då att försäkra sig om att fönsterfirman använder sig av ROT-avdraget. Den överväldigande majoriteten gör det och du behöver inte tänka närmare på det, men det skadar inte att fråga. Skulle det visa sig att firman inte gör det per automatik, och inte har en F-skattesedel, så är det i princip skäl nog att välja någon annan.

 

Be om offert

För att få fram ett ungefärligt pris så räkna helt enkelt antal fönster som ska bytas och multiplicera med de olika möjliga fönsterfirmornas timpris. På så sätt kommer du att få en bra fingervisning om vad det kommer att kosta. Observera dock, att om det timpris som fönsterfirman anger redan räknar in ROT-avdraget måste du fördubbla summan. Att försöka sig på att lista ut om vissa fönster kommer att ta längre eller kortare tid är inte lönt det. Be i stället om en offert, för att få veta mer exakt vad det kommer att kosta. Många fönsterfirmors hemsidor gör det också möjligt att få fram ett ungefärligt pris; man matar in lite uppgifter om antal fönster och liknande, och får en möjlig slutsumma tillbaka.