Tips till dig som ska byta fönster

Börjar det bli dags att byta ut era gamla fönster mot nya? Då finns det en hel del saker ni bör överväga innan ni skrider till verket, för bästa möjliga resultat. Fönster har en mycket lång livslängd, och att byta dem är inte billigt. Man kan därför inte vara nog försiktig när man väljer vilka företag man ska anlita.

 

Byt till energifönster

Har du redan energifönster så behöver du inte läsa vidare, utan du vet redan vilken enorm fördel det är. Har du inte det, så är det dags att byta upp dig. Man kan, helt enkelt, inte få tillräckligt bra isolering i sina fönster. Energifönster håller värmen inne och kylan ute, något som är lätt att uppskatta vintertid, och håller på så sätt nere ens uppvärmningskostnader. Fönster är den riktigt stora boven när det gäller att släppa ut värme, vilket gör att man måste höja temperaturen för att inte frysa. Med energifönster kan man spara stora pengar: att kunna sänka sina uppvärmningskostnader med uppemot 30% genom att byta till energifönster är inte omöjligt. Så även om de är dyrare än vanliga fönster så kommer man att tjäna tillbaka pengarna i längden.

 

Kolla in flera erbjudanden

Att man inte ska välja första bästa borde vara självklart, och det gäller även om första bästa verkar ha ett bra erbjudande. Det finns alltid alternativ, och kanske visar det sig att ert förstahandsval inte är så bra trots allt. Kolla runt på nätet och ta in flera offerter innan ni slutligen bestämmer er.

 

Skilj på tillverkare/försäljare och montör

Många tillverkare och försäljare av fönster erbjuder också montering som en del av ett standardpaket. Detta är ofta en mycket bra och praktisk lösning, men inte alltid. Det kan därför vara en idé att undersöka om det går att hålla kostnaderna nere genom att köpa fönster från ett företag och sedan anlita en fönsterfirma för att montera dem.

 

Undvik buller

Energifönster för att hålla nere uppvärmningskostnaderna är viktigt. Men att fönstren ska hålla ute oljud är också något som man bör prioritera, speciellt om man bor i en bullersam miljö, exempelvis nära en vältrafikerad väg. Enkelt uttryckt så är 3-glasfönster det bästa ur bullerdämpande synpunkt, men det kan skilja sig åt. Undersök därför noggrant hur pass bullerdämpande de fönster ni är intresserade av är. Fönster med bra förmåga att hålla ute oljud kan göra under för er vardag.